Siirry sisältöön
Varastokirjasto, Päivärannantie 10, 70420 KUOPIO | Puh. 0294 117 600 (vaihde), 0294 117 680 (kaukopalvelu)

Katsaus

Kontentin idea syntyi Varastokirjaston kaukopalvelussa vuosituhannen alussa. Kaukopalveluun tuli säännöllisesti vanhoihin suomalaisiin aikakausijulkaisuihin kohdistuvia kopiopyyntöjä, joissa tilaustiedot olivat puutteelliset: ”Artikkeli on vuoden 1934 tai 1935 numeroissa, mutta kirjoittaja on kuitenkin Kitunen. Voisitteko etsiä artikkelin, olettehan kilttejä?!”. Pitäisi olla helpompikin keino löytää haluttu artikkeli kuin selata useita kyseisen lehden vuosikertoja läpi.


Ongelmaa helpottamaan tarvittiin tekstitietokanta, jossa olisi riittävät hakuominaisuudet. Lehtien sivuja pitäisi pystyä myös ”selaamaan” ja mikäli kiinnostava artikkeli löytyy niin tilaus pitäisi pystyä tekemään mahdollisimman helposti. Omaan kaukopalveluun tulevaan sähköpostitilaukseen pitäisi saada näkyville vuosikerran sijainti hyllyssämme, jolloin uutta paikannusta ei enää kaukopalvelun tarvitsisi tehdä.


Kontentin suunnittelutyö aloitettiin vuoden 2000 alusta. Teknisissä ratkaisuissa, ohjelmistojen ja laitteiden valinnassa käytettiin hyväksi Helsingin yliopiston kirjaston Mikkelin mikro- ja konservointilaitoksen asiantuntemusta.


Tietokanta avattiin kirjastojen käyttöön syyskuussa 2002.

Aikakauslehden sisällysluettelo skannattiin ja luettiin OCR-lukuohjelmalla (ABBYY-Finereader-ohjelma 5.0 ja käytetty tarkkuus 400 dpi).


Sivulla olevat artikkelit saatiin skannauksessa TXT-muotoon. Ne oikoluettiin ja tallennettiin CSV-muodossa. Sivun JPG-muotoinen kuva siirrettiin palvelimelle katseltavaksi. FineReaderista saatu CSV-tiedosto avattiin Exceliin, jossa artikkeliin liitettiin mahdollinen huomautuskenttä. Tietojen vienti palvelimen mysql-tietokantaan tapahtui ohjelmallisesti PHP4:llä tehtyjen ylläpitosivujen kautta. Ohjelma rakensi linkin sivun kuvan ja sillä olevien artikkelien väliin.

Kontentin tekninen toteutus vanheni jossain vaiheessa 2000-luvun edetessä, mutta Varastokirjastolla ei ollut resursseja uudistaa tietokantaa vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Kontentin ulkoasua uudistettiin kerran, mutta uusia lehtiä tietokantaan ei ole enää viety vuoden 2005 jälkeen.


Varastokirjaston kotisivujen uudistamisen yhteydessä 2021 tuli ajankohtaiseksi miettiä myös Kontentin tulevaisuutta. Vaikka Kontentti-tietokanta ja kansallinen hakupalvelu Finna sisältävät jo päällekkäisyyksiä, päätettiin Kontentille antaa vielä jatkoaikaa. Tehtyä työtä ei haluttu heittää hukkaan. Uusia lehtiä ei näillä näkymin tietokantaan tule, mutta sinne aikanaan syötetyt viitteet löytyvät nyt uudistuneen käyttöliittymän avulla helpommin. Tietokannasta löytyvät artikkelit ovat edelleen kirjastojen tilattavissa.

<< Takaisin

Vaari-Finna on Varastokirjaston tietokanta

Vaari-Finna on ensisijaisesti kaukopalvelulle tarkoitettu paikannustietokanta. Alkuperäisluettelointi tapahtuu minimitasolla, jolloin tietueet eivät sisällä luokitusta, asiasanoitusta ja sarjamerkintöjä. Muualta kopioidut tietueet ovat enimmäkseen kirjastotasoa tai kansallisbibliografiatasoa.