Siirry sisältöön
Varastokirjasto, Päivärannantie 10, 70421 KUOPIO | Puh. 0294 117 600 (vaihde), 0294 117 680 (kaukopalvelu)

Vanha vesivahinko paljastui

Varastokirjaston suuri kokoelma käsittää aineistoa yli 102 hyllykilometriä sijaiten useissa kokoelmatiloissa. Yhden tilan kattoikkunassa on joskus vuosia sitten ollut tiivistevuoto, jonka todellinen vaikutus paljastui vuoden 2020 joulukuussa aineistonoudon sattuessa kyseisiin hyllyihin. Vuotanut vesi oli päässyt kokoelmahyllyjen päällä olevan metallikatoksen päältä valumaan hyllyjen metallisten seinien väliin. Tiiviisti hyllyihin pakattu aineisto on kiinni metallisissa hyllypäädyissä ja näin vesi oli päässyt huomaamatta imeytymään aineistoon aiheuttaen kattoikkunan alla ja ympärillä olevien hyllyjen aineistoille homevahingon.

Koska aineisto on avohyllyissä suuressa yhtenäisessä tilassa, varotoimena kaikki aineisto havaituilta homeisilta kohdilta poistettiin kokoelmasta käyttäen asianmukaista suojavarustusta. Työ suojainten kanssa oli hidasta ja hankalaa. Lisäksi samasta suuresta yhtenäisestä tilasta haettiin aineistoa lainattavaksi koko poisto-operaation ajan kokoelmatilan terveistä kohdista. Niinpä nopealla poistamisella haluttiin minimoida homeitiöiden leviäminen avoimessa kokoelmatilassa, joten aineistosta ei voitu koota listausta poistettujen vuosijaksojen mukaisesti eriteltynä.

Poistettu aineisto oli kausijulkaisuita ja tässä muutamia esimerkkejä Hopeapeili 1937, 1941, Chimia 1947-1955, Moottori 1963-1969; MP-lehti 1980-1985. Tämän tiedotteen liitteenä on myös listaus kausijulkaisuista, joiden varastotietoja on käsitelty joulukuussa 2020. Aivan tarkasti kohdennettua listausta ei ollut mahdollista luoda tietokantakyselyillä, joten on mahdollista, että listassa on mukana muitakin kuin homeesta aiheutuneiden poistojen vuoksi käsiteltyjä kausijulkaisuita.

Pyydämme kirjastojen aineistopoistoista vastaavia tutustumaan listaukseen. Julkaisu löytyy Vaari-Finnasta excel-tiedostossa olevan Nimekkeen mukaan. Lisätietoja antaa toimistopäällikkö Sirpa Janhonen. Toivottavasti saamme täydennettyä poistettuja vuosijaksoja Teidän avullanne!

Poistettu aineisto excel-tiedostona >>

MP-lehti
Chimia
Hopeapeili