Siirry sisältöön
Varastokirjasto, Päivärannantie 10, 70420 KUOPIO | Puh. 0294 117 600 (vaihde), 0294 117 680 (kaukopalvelu)

Kaukopalvelun alkuvuoden kuulumisia

Uutta hanketta, kasvaneita lainamääriä ja yllätyksiä: tätä kaikkea on kuulunut kaukopalvelun alkuvuoden työhön. Uutena palveluna alkoi tammikuun alussa yhteistyössä Kopioston kanssa toteutettava artikkelien suoratoimitus pilotissa mukana olevien tieteellisten kirjastojen asiakkaille – toki kirjastojen omien järjestelmien kautta tilattuna. Pilotti on lähtenyt hyvin liikkeelle ja siitä löytyy lisätietoa omasta artikkelistaan alla. Pilotin lisäksi kirjastoille on tietenkin lähetetty skannattuja artikkeleita myös entiseen tapaan ja esimerkiksi helmikuussa tilauksien määrässä on ollut kasvua viimevuotiseen verrattuna.

Myös monografioilla on ollut kysyntää: tammikuun alusta maaliskuun ensimmäisen viikon loppuun mennessä kasvua kirjatilauksissa on ollut 27% viimevuotiseen ajanjaksoon verrattuna. Ilahduttavaa on ollut huomata, että myös Varastokirjaston musiikkiaineisto on löydetty: LP-levyjen osalta tilausmäärä on pysynyt tasaisena, mutta CD-levyjen lainoissa oli alkuvuonna peräti 186 % kasvua. Lainaluvut näyttävät kaiken kaikkiaan hyvältä: koko aineiston (musiikki, lehdet, kirjat, nuotit) lainamäärät ovat keskimäärin lisääntyneet 22 % vuoden takaiseen jaksoon verrattuna.

Yllätyksiäkin on alkuvuoteen kuulunut: työntekijäliittojen lakot vaikuttivat osaltaan myös kaukopalvelun toimintaan. Lähetykset kirjastoihin viivästyivät useiden päivien osalta, mutta näinäkin päivinä työtä tehtiin entiseen malliin, lainat käsiteltiin ja paketit laitettiin lähetyskuntoon. Lakon loputtua matkaan lähtikin vakuuttavan  kokoinen satsi paketteja ja kirjeitä.

Entäpä mikä sitten oli Varastokirjaston alkuvuoden lainatuin nimeke? Tämä hittituote löytyy alla olevasta kuvasta – mikäpä muukaan kuin Martta-liiton Emäntä-lehti! Näitä lehtiä tilattiin tammikuun alussa erääseen yleiseen kirjastoon monta laatikollista, peräti 70 kokonaista vuosikertaa aina 1900-luvun alkuvuosista lähtien. Tilauksen lähdettyä postiin ei mennyt pitkään, kun tismalleen samaisilla lehdillä olisi ollut kysyntää toiseenkin kirjastoon. Kukapa olisi osannut arvata – nähtäväksi jää, miten loppukevät meidät yllättää! Aurinkoa kevääseen!